Presler, metal şekillendirme imalat atölyelerinde yaygın olarak kullanılan sac işleme tezgahlarıdır. Bu cihazlar, katı metal nesneleri şekillendirmek için tonlarca güç uygular. En yaygın uygulama, sac levhayı belirli bir açıyla bükmektir.
Yıllar içinde, pres şekillendirme teknolojisi birçok değişikliğe uğramıştır. Bu, imalat makineleri hakkında genelleme yapmayı biraz zorlaştırabilir. Yeni veya kullanılmış ikinci el bir makinesi için pazardayken, bu makinelerin nasıl çalıştığını ve bir modelden diğerine nasıl değişebileceğini sağlam bir şekilde kavramak önemlidir.
Makas Kesim Nedir?
“Kesilmesi güç olan metal sacın, koparılmak suretiyle işlem görmesine giyotin makas kesim adı verilir. Giyotin makaslardaki kesme işlemi, günlük hayatta kullandığımız makaslar ile aynı prensibe sahiptir. Giyotin makaslar çift bıçağa sahiptir. Bu bıçaklar sabit ve hareketli olmak üzere ikiye ayrılır. Alt bıçak sabit dururken; üst bıçak hareket halindedir. Kesme yapan alt ve üst bıçaklar arasında boşluk bulunur. Bu boşluk, kesilecek sacın kalınlık özelliğine göre değişir. Bu nedenle çift taraflı olarak da adlandırılır.
Daha önceden elle gerçekleştirilen giyotin makaslar; günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte, bilgisayar sistemi ile kesim yapılır. Giyotin makas aslında bir tezgâhtır. Giyotin makas kesim, metal verilerinin sisteme girilmesiyle gerçekleştirilir. Metalin ne kadar kalınlıkta ve ne şekilde kesileceği, bilgisayar sayım yönetime eklenir. Giyotin makasların kesme kapasitesi bu nedenle çok fazla değişiklik gösterir. Gösterilen değişikliğe bağlı olarak; üretim ölçüleri de değişir. Üretimin bu şekilde sistem içerisinde yapılması, standartlık sağlar. Böylece; hata olmadan seri şekilde kesim işlemi gerçekleştirilir.”